Címkék

2012. január 11., szerda

Így lehet növelni a telefon készenléti idejét

Bár már írtam részleteket többször is (itt és itt), így összeszedve könnyebb áttekinteni, hogy milyen módszerekkel lehet a fogyasztást csökkenteni, és így két feltöltés között hosszabb üzemidőt elérni. Sajnos még mindig várjuk azt a gyártót, aki előáll egy 4-5 napig is üzemelni képes androidos telefonnal, de addig is összegyűjtöttem néhány egyszerű lépést, amivel növelhetjük telefonunk vagy tabletünk készenléti idejét.

1. Használjuk a beépített akkufigyelőt
A Beállítások -> A telefonról -> Akkumulátorhasználat menüpontot elindítva képet kapunk arról, hogy az utolsó töltés óta mi és mennyit használta az akkumulátort. Ezzel könnyen ki tudjuk szűrni, hogy mi az a program vagy funkció, ami nagy energiaigényű.

2. Csökkentsük a fényerőt. 
A nagyon magasra vett fényerőt általában semmi sem indokolja. Persze ez mindenkinek a saját ízlése, de nekem 20-25% fényerő teljesen elegendő volt napsütéses időben, beltéren vagy sötétben pedig akár 10%-ig is le lehet menni. Érdemes lehet bekapcsolni az automatikus fényerőbeállítást, ilyenkor a környezet megvilágításához igazítja a kijelzőt a rendszer

3. GPS és Bluetooth kikpacsolása. 
A Bluetooth-t csak akkor érdemes bekapcsolni, ha tényleg szükségünk van rá, mert ez folyamatos készenlétben eléggé le tudja meríteni a készüléket. A GPS egy kicsit más ügy, mert az csak akkor használ energiát ha ténylegesen kommunikál a műholddal (tehát például a navigáció ieje alatt). Mégis hasznos kikpacsolni, ha nincs rá szükség, mert a háttérben futhatnak olyan alkalmazások, amik igénylik a GPS használatát, és tudtunk nélkül merítik az akkumulátort. Megjegyezném, hogy a rendszer GPS nélkül is képes helymeghatározásra, a mobil-adótornyok elhelyezkedése alapján háromszögeléssel kiszámítja hol vagyunk. Ez is energiát használ, ha nincs rá szükség itt tudjuk kikapcsolni: Beállítások -> Biztonság és hely -> Vezeték nélküli hálózatok

4. Mobilhálózatok
Aki nem használ mobilinternetet, csak wifit, annak szinte kötelező a 3G kikapcsolása, mert ez az egyik "legakkugyilkosabb" funkció. Mobilinternet használata mellett is jó ha egy ki/be kapcsoló widgetet kirakunk, és amikor nincs rá szükség akkor kikapcsoljuk.

5.Vibra
Játékoknál, vagy billentyűzet-leütésnél a beépített rezgőmotort használni pazarlás. Nálam csak akkor rezeg, ha le van némítva a készülék, és bejövő hívást fogad. Minden más esetben felesleges, a hangbeállításoknál lehet kikapcsolni

6. Képernyő automatikus lekapcsolás

Egy mobiltelefonon a legtöbb energiát fogyasztó hardver a kijelző. Érdemes minél gyorsabban lekapcsolni ha nem használjuk. A képernyő beállításainál az automatikus lekapcsolás minél kisebbre vesszük, annál jobb. Az alapbeállítás 1 perc, de szerintem 30 másodperc bőven elegendő (15 esetleg már zavaróan kevés lehet)

7. AMOLED kijelző fekete háttérrel
Az AMOLED egyik tulajdonsága, hogy minden pixele fotoemisszív, ami azt jelenti, hogy a saját fényükből generálják a megjelenésüket. Mivel nincs háttérvilágítás, a pixel kikapcsolja a saját fényforrását és teljesen fekete marad. Ezért ilyenkor egy icipici kis energiát megment a sötét vagy fekete háttér (de csakaz AMOLED képernyőn). Ha nagyon kíméletesek akarunk lenni, akkor böngészéskor használjuk a fekete hátterű Google keresőt :)

8. Automatikus szinkronizálás ésszerű időközönként
Jó dolog, hogy a Gmail, Facebook, vagy a beépített email kliens automatikusan a háttérben lekéri a leveleket, vagy üzeneteket a szerverről, de valóban fontos ezt mondjuk 5 percenként megtennie? Facebooknál, vagy Google+ esetében a fél óra, vagy egy óra bőven megfelelő, és az emailek is elég ha csak 15-20 percenként érkeznek (nyilván lehetnek kivételek, és valakinek szükséges, hogy azonnal értesüljön egy igen fontos emailről, akkor maradhat az 5 perc, de az esetek többségében ez nem jellemző)

És végül: ha nincs kedvünk ezeket egyesével beállítgatni, vagy módosítani, akkor a Marketből lehúzhatjuk a Juice Defender programot, és egy közös felületen láthatjuk mindezt, és piszkálhatjuk a beállításokat.

4 megjegyzés:

  1. The ѕignаlѕ cоnnect ωith concеntrateԁ nerѵе locаtіonѕ, which іn tuгn spreаd thе ѕignal to the entire abdοminаl rеgіon.


    Нere is my blog: read more
    Also see my page - Flex Belt Reviews

    VálaszTörlés
  2. No extгa tіme eхpended on the
    heаlth club, no bаck discomfort simply becаuse of to many cгunches or other
    stomach exercise routinеs аnd no far additiоnal sweatу
    workout routines sіmрly to make cеrtaіn that your abs appear superb.


    my site; Www.prnewswire.com
    Also see my page - the flex belt

    VálaszTörlés
  3. The only fаctor to do prior to сhοoѕing up anу brand,
    is to thoгοughly inveѕtigatіοn іt аnd sеek adviсe from a specialist.


    Here is my homepage ... Trilastin Coupon

    VálaszTörlés