Címkék

2012. január 17., kedd

Froyo? Gingerbread? Mik ezek?

Az Android története során a Google előszeretettel adta a különböző verzióknak édességek neveit, így különítve el őket egymástól. Kezdő felhasználó csak kapkodja a fejét, hogy mik ezek az elnevezések, és melyik kell neki. Érdemes kicsit megnézni az Android történetét, fejlődését. Épp tegnap mutattam egy infografikát róla, de így részletesen talán jobban el lehet igazodni.

Android 1.0 (Apple pie)
2008. októberében került kiadásra a legelső Android, ami először a HTC G1 készüléken mutatkozott be. A platform nagyon stabil volt, de nehézkesen használható, és finoman szólva is csúnya. A G1 készülék nem is igazán arra született, hogy hétköznapi mobilként használható legyen, inkább csak a fejlesztők érdeklődését próbálta a Google felkelteni az új operációs rendszer iránt. Ez sikerült is, de a telefon nem lett népszerű, és nem is terjedt el igazán. Ez az első Android verzió már tartalmazta a Marketet, böngészőt, WIFI és Bluetooth támogatás volt benne, POP3 kezelés, kamera funkciók, és előre telepítve Gmail, Youtube, Calendar és Talk kliens.

Android 1.1 (Banana bread)
Érdekes módon a Google úgy gondolta, hogy a G1-hez kiadott frissítés főverziónak számít. 2009 januárjában lehetett először telepíteni a T-mobilnál forgalmazott G1-re (mivel még mindig csak ez az egyetlen androidos modell létezett). Néhány apró hibajavítást tartalmazott, mint például email csatolmányok lementésének lehetősége, vagy a virtuális billentyűzet hívás közbeni elrejthetősége/megjeleníthetősége. Sajnos a fő problémákra nem adott megoldást, így nem csoda, hogy ez sem lett népszerű, és továbbra sem érezték úgy a gyártók, hogy bele kellene kezdeni Android telefonok gyártásába.

Android 1.5 (Cupcake)
2009 áprilisában eljött az idő, hogy a Google igazán odategye magát, és sikerre vigye az Androidot. Az új verzió megjelenésével átdolgozott kezelőfelület, új grafika érkezett, így már senkinek nem lehette panasza a látványra. Az egész rendszert újragondolták, és új Linux alapra helyezték (2.6.27-es kernel). Megjelentek a widgetek, lehetett egyéni billentyűzetet telepíteni, copy/paste funkció került bevezetésre ami már a böngészőben is működött, MPEG4 és 3GP formátumokat is kezelt a rendszer, és lehetőség volt a Youtube videók illetve Picasa képek feltöltésére is. Ekkor döbbentek rá a nagy gyártók, mint például Samsung, HTC, hogy érdemes komolyan venni a platformot, és fejleszteni rá. Az Android terjedése tehát megindult, de a készülékek tömeges megjelenés csak ezután kezdődött, az Android 1.6 megjelenésével.

Android 1.6 (Donut)
2009 szeptemberében mutatta be a Google a megújított rendszert, többek között hangfelismeréssel, javított Market funkciókkal, a galériában többszörös kijelöléssel, és többféle képernyőfelbontás támogatásával. A platform olyan sikeres lett, hogy a mai napig vannak ilyen rendszerrel telepített telefonok még forgalomban (bár ez inkább a hiányos frissítések miatt van így). A Magyarországon is sikeres Xperia X8 és X10 mini, LG GT540 a HTC Magic mind-mind ezzel a verzióval érkezett. Ebben az időszakban érte el a Marketen a letölthető appok száma az ötvenezret

Android 2.1 (Eclair)
2009 októberében jelent meg a 2.0 változat, de ezt szinte senki nem használta, csak a 2010 januári 2.1-es verzió került fel hivatalosan a telefonokra. Új linuxkernel (2.6.29), multi touch, HTML5 támogatás, új grafikus felület érkezett. Még több képernyő-felbontásra elérhetővé tették az operációs rendszert, és a tabletek előtt is megnyílt az út. Először lehetett élő háttérképet alkalmazni, és végre az Exchange támogatás is bekerült, így az email kliens a vállalati leveleket is tudja fogadni. A kamerakezelést is javították, immár digitális zoom, makró mód, és különböző effektek is használhatók. Ez a verzió olyan népszerű lett, hogy sajnos mind a mai napig kaphatóak ezzel telepített telefonok, amik nem is frissíthetők egyáltalán.

Android 2.2 (Froyo)
A 2010 májusában megrendezett I/O fejlesztői konferencián a Google bemutatta az új Android változatot. Véleményem szerint ekkor ért fel az Android platform az iOS és a Windows mobil változatainak szintjére. Legfontosabb újítás, hogy már nem kell a telefon memóriát használni kötelezően a telepítésekhez, lehet SD kártyára is rakni a programokat. A JIT (just in time) kezelési mód is bevezetésre került, ami akár többszörösére is gyorsította a CPU igényes appok működését. Hangalapú tárcsázás, a böngészőben pedig Flash támogatás is bemutatkozott. És nem utolsó sorban lehetőség nyílt rá, hogy a netet Wifin keresztül megossza a telefon

Android 2.3 (Gingerbread)
A Nexus S telefon, és az új Android verzió 2010. decemberében mutatkozott be. Itt már csak finomhangolásokat végeztek a kirobbanó sikert arató Androidon, megadva a lehetőséget a még nagyobb sikerre (és piaci részesedésre). Többek között NFC támogatás, új grafika, új billentyűzet, és javított energiagazdálkodás, illetve sebesség optimalizálás került bele. A manapság megjelenő Androidos telefonok szinte kivétel nélkül ezt a verziót futtatják. Néhányan megkapják ugyan a 4.0-t, de a többség számára ez marad a legfrissebb gyári rendszer

Android 3.0/3.2 (Honeycomb)
Ez csak a tabletekre kiadott verzió, telefonokra nem jelent meg. Támogatja a kétmagos processzorokat, a nagy felbontást, és új felhasználói felület is érkezett. USB és külső billentyűzet csatlakoztatás is megoldható immár. A Google is rájött, hogy így csak még jobban széttöredezi az Android verziókat, ami a fejlesztőknek igen nagy nyűg, így ezt az irányvonalat nem folytatta tovább, és a 4.0 verziótól ismét közös platformot kaptak a telefonok és a táblagépek

Android 4 (Ice Cream Sandwich)
Jelenleg ez a legújabb elérhető verzió. 2011. október 19-én, a Samsung Galaxy Nexussal együtt mutatta be a Google a szokásos I/O konferencián. Nagymértékben gyorsult a rendszer, nem utolsó sorban az újratervezett grafikának, és a jobb erőforrás-kihasználásnak köszönhetően. Ettől a verziótól kezdve nem kötelezőek a fizikai gombok, a platform virtuális gombokat is képes megjeleníteni. Bekerült az arckép általi zárfeloldás, új böngésző vált elérhetővé, és beépített adatátviteli naplózást is kapunk. Egy sor beépített alkalmazással bővült az operációs rendszer (képszerkesztő, közösségi hálózatok, galéria, képernyőkép készítő)

Android 5 (Jelly Bean) ?
Ez még nem került kiadásra, várjuk a Google bejelentését. Várhatóan 2012 őszén minden kiderül.

1 megjegyzés: