Címkék

2012. december 2., vasárnap

Android böngészők - Melyik a leggyorsabb?

Ez a cikk igen egyszerű dologra próbál választ találni: Melyik a leggyorsabb androidos böngésző a saját méréseim szerint? A 10 legnépszerűbb browsert töltöttem le a Playről, és mindegyiket ugyanazzal a módszerrel teszteltem. A teszt lényege, hogy ugyanazokat a weboldalak ugyanolyan körülmények között mennyi idő alatt töltik be teljesen (tehát nem addig számoltam amíg megjelent az adott weboldal, hanem amíg minden eleme be is töltődött, és a csík/homokóra/körbeforgóbiszbasz le nem állt). A tabletemet használtam a teszthez, amiről itt írtam már. Főbb jellemzői: 512MB RAM, 1,2Ghz egy magos proci, 800x480 felbontás 7 colon és gyári Jelly Bean.
5 weboldalt töltöttem be mindegyik browserrel. Először az m.index.hu ami elég komplex: képek, szövegek, minden van rajta, de mégis mobil felület. Utána a videa.hu, ami tele van videókkal és képekkel, aztán a saját a weboldalam ami sok-sok szöveg és kép like gonbokkal, +1 gombokkal és hasonló nyalánkságokkal. Ezután a google.hu, ami ugye elég egyszerű, és végül ismét az m.index.hu, ugyanis kiváncsi voltam, hogy egy már cache-ben lévő oldalt mennyi idő alatt hoznak elő.
A táblázatban megadott értékek másodpercben értendők.

A versenyzők:
 • Jelly Bean beépített böngésző
 • Chrome
 • Firefox 17
 • Opera
 • Opera Mini
 • Maxthon
 • Maxthon HD tabletekhez
 • Dolphin Browser
 • Boat Browser
 • Skyfire
Mindegyiket frissen töltöttem le a marketről, amelyiket pedig már használtam előtte, azt letöröltem, és ismát letöltöttem, hogy semmi ne legyen a gyorsítótárban. Végül az utolsó oszlopba azt is beírtam, hogy a böngésző egy megnyitott google.hu oldallal mennyi memóriát igényel.


m.index.hu videa.hu nyirog.blogspot.com google.hu m.index.hu RAM
Chrome 16 30 40 3 3 44 MB
Firefox 16 28 50 11 16 59 MB
Opera 9 8 42 5 3 52 MB
Opera Mini 9 10 12 4 5 17 MB
Maxthon HD 46 25 66 2 11 35 MB
Maxthon 20 42 80 3 42 33 MB
Dolphin 16 30 51 8 13 41 MB
Boat 35 46 94 4 16 33 MB
Skyfire 12 21 39 10 8 75 MB
Beépített 16 33 51 5 12 36 MB

Következtetéseket itt most nem vonok le, győztest nem hirdetek: mindenki nézze meg a táblázatot, és elmélkedjen rajta. Négy hozzáfűznivalóm van a dologhoz:

1. A Firefox az Index weboldálat szanaszét tördeli. Bár gyorsan betöltötte, de sokat kellett scrollozni  oldalra, és fél képernyőnyi fehér felületek vannak véletlenszerű helyeken a weboldalon.
2. A Maxthon úgy tűnik nem használ cache-t. Többször kipróbáltam a teszt után, és valóban, mindig újratölti az adott oldalt
3. A Dolphin kétszer is lefagyott és force close-al bezárta magát a teszt alatt
4. Az Opera Mini nem való tabletre, telefon méretűre tördeli az oldalakat. A blogom felületét pedig nem tudta desktop módon megjeleníteni, sok elemet lehagyott róla (pl oldalsó dobozok, gombok), ezért is töltődött be ilyen gyorsan az oldal
5. Érdemes megfigyelni, hogy mindkét Gecko alapú browsernek (Firefox, Skyfire) gondja volt a Google betöltésével


 

6 megjegyzés:

 1. Az egy érdekes szempont lehet a tesztelésnél (pontosabban a használhatóságnál) hogy melyik böngésző engedi akkor is nagyítani az oldalt, ha azt az oldal érthetetlen módon letiltja. Egyedül az xScope Browser tudja, hogy figyelmen kívül hagyja ezt. Ahogyan azt is csak ez a böngésző tudja, hogy ha nyomunk egy back-et, akkor nem tölti újra az előző oldalt, hanem memóriából azonnal visszahozza. Sajnos már csak 4-es androidra fejlesztik, a régebbi verziókat pl. innen lehet letölteni: http://www.filecrop.com/78603367/index.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. a maxthon is azonnal visszahozza, a beállításokban lehet engedélyezni a saját cache használatát, majdnem instant.

   Törlés
 2. Dolphin Mini-t is érdemes kipróbálni. nekem eddig az vált be a legjobban minden környezetben (telók, tablet) :)

  VálaszTörlés
 3. Wοah! I'm really loving the template/theme of this blog. It's ѕimple,
  yet effective. A lot οf times іt's hard to get that "perfect balance" between usability and appearance. I must say that you've done a fantastic јob with
  this. Also, the blog loads verу quick for me on Chrome.
  Eхcellent Вlοg!

  my ωeb blοg ... colonic hydrotheraphy

  VálaszTörlés
 4. Nekem Koobe S7 tableten az UC Browser a legjobb,online TV nézésre is,Wifivel de főleg USB Telenor interneten.Általános böngészésre az Opera Mini és az Easy Browser is gyors és megbízható.

  VálaszTörlés