Címkék

2013. január 31., csütörtök

Hyundai X600 tablet teszt

Emlékszik e még mindenki, hogy milyenek voltak a 90-es évek első felében a koreai autók? Vissza tudjuk e még idézni a Kia Sephiát vagy a Daewoo Ticot? Ma már egyre kevesebb fut belőlük az utakon, és ez nem véletlen. Rettenetes minőségű, csúnya, és egyáltalán nem biztonságos autók voltak ezek, és míg egy 20 éves 3-as BMW még ma is teljesen vállalható, addig ezek a Kiák, Daewook, Hyundaiok már nem csak hogy nem használhatók, de teljesen el is porladtak, és senki sincs aki megsiratná őket. A nagyobb gyárak és az autó tesztelő hírlapok állandó humorforrásai voltak a koreai autók, mindig lehetett röhögni a béna megoldásaikon, és a nagy nevű gyártókat majmoló, csak annál pocsékabb kidolgozáson. Ráadásul Hyundaiék azt nyilatkozták pár évvel ezelőtt, amikor szinte marginális szereplők voltak az autópiacon, hogy a 2000-es évek végére benne lesznek az első 5 legnagyobb autógyár között. Mindenki lesajnálva vigyorgott rajtuk. Teltek-múltak az évek és a Toyota, Volkswagen, Opel, Ford arcáról lassan lefagyott a vigyor. A koreaiak szorgalma beérett, és nézzük csak meg a listát, ki lett 2009-ben az 5. legnagyobb autógyár a világon? Nocsak, nocsak, bizony a Hyundai. Azóta eltelt 4 év, és minden tekintetben felveszik a versenyt a japán vagy német gyártású autókkal, sőt talán jobbak is. Miért is volt ez a bevezető? Azért mert a tabletek terén pontosan ugyanez történik. Tökéletes példa erre a mai tesztalany, a Hyundai Cute X vagy más néven X600.
A tablet Kínából érkezett, egy tégla alakú dobozban, melyen a részletes specifikációk olvashatók, illetve a tab képe és neve. Felbontva a tabbal találkozunk, alatt pedig a microUSB kábel, egy saját töltő, és meglepő módon egy kétnyelvű (angol-kínai) könyvecske, egy leírás, ami egészen jól sikerült, és nagyon részletesen ír az android rendszerről. Fülhallgató nincs, ahogy az mostanában sajnos már megszokott.

KÜLSŐ
A tablet 7 colos, méretei alapján 191x115x10,5 cm és csak 290 gramm. Könnyű, kicsi és kompakt tehát, bármilyen kabátzsebben elfér. A gyártási minőség tökéletes, se sorja, se illesztési hiba, a használt műanyagok pedig igen jók. A hátlap például csúszásmentes, puha anyagból készült, akinek volt/van Xperia Minije az tudja miről beszélek, ott alkalmaztak ilyen anyagot, csak ez még annál is jobb! Nem gyűjti az ujjlenyomatokat, és a nedvesség is lepereg róla. Az előlap egy fekete keret, kb 1,5 cm széles, és a középen lévő (egyébként 0,3 Mpixeles) kamerán kívül semmi nem töri meg. A tab bal oldalán találjuk a ki-be kapcsoló gombot, illetve a hangerő állítást és a 3,5mm jack csatlakozót, jobb oldalon van a microUSB, a HDMI aljzat, a töltő csatlakozó, és az SD kártya helye, amit egy gumi fedlap véd a sérülésektől. Ez utóbbi igen okos és elegáns megoldás. A hátlapon találjuk még a gyártó nevét, a típusjelzést, és a sorozatszámot. Szintén itt helyezkedik el a hangszóró, ami végre nem fekszik fel az asztalra ha letesszük a tabot, és így nem is torzít, viszont cserébe ha kezünkbe vesszük és fektetve tartjuk, akkor kézzel pont letakarjuk.Egyébként megfelelő hangerővel szól, nem recseg, nem búg. A kijelző szintén remekül sikerült. A kis könyvecskében már előre jelezte a "Full angle IPS" kifejezés, hogy mire számíthatunk, és nem is csalódunk. Éles (1024x600 felbontás) és tökéletes betekintési szöggel rendelkezik (IPS ugye...), akárcsak a nagyobb presztízsű cuccok. Pixelhiba, vagy bármi egyéb kifogás fel sem merülhet.

BELSŐ
A meghajtásról egy Rockchip RK3066 chip gondoskodik, ami kétmagos, magonként 1,6 ghz-es processzort, és négymagos Mali 400 MP4 grafikus lapkát tartalmaz. Ezek mellé 1 Gb RAM kerül, így a működés folyamatos és gyors. A jó optimalizációnak és az erős hardvernek köszönhetően akadással sehol nem találkozunk, a programok is azonnal indulnak, és a multitasking is tökéletesen kihasználható ezzel a memória mérettel. Benchmarkokat futtatva a Quadrant 3930, az Antutu 12142 pontot hozott. Belső tárhelyként 8 GB-ot ad a gyártó, ebből 1 GB az appok telepítésére használható, 6GB pedig szabadon. A maradék pedig a rendszer számára szükséges, azzal nem gazdálkodhatunk. Android 4.1.1-et, azaz Jelly Beant üdvözölhetünk a fedélzeten, és bár a gyártó honlapjáról frissítés is letölthető ehhez némi kínai tudás is szükségeltetik, az angol nyelvű honlap sajnos nem frissül már jó ideje. A felületen nem sokat változtattak a koreaiak (gyakorlatilag semmit), így a Holo témát élvezhetjük. Bőséges viszont a kínálat extra szoftverek terén: először is kapunk 3 különféle app marketet, szigorúan kínai nyelven, ezeket érdemes azonnal kihajítani. Van továbbá Facebook kliens, MSN kliens, Chrome böngésző, Adobe Reader, filekezelő, apk telepítő ami tud bakcupot készíteni, két féle médialejátszó, egy ebook olvasó, és egy időjárás alkalmazás. Játékot is kapunk, a Talking cat Tom nevű elég bugyuta app személyében. Elég szép lista ez, a nevesebb gyártók is megirigyelhetnék. Play Store természetesen elérhető, így a programok számát tetszés szerint bővíthetjük.
Adatátvitel kimerül egy b/g/n wifiben, viszont külsős 3G sticket csatlakoztathatunk rá SIM kártyával, de figyeljünk annak típusára, mert nem mindegyik támogatott. A (nem szétszedhető) burkolat alatt 3000 mAh kapacitású akkumulátor lapul, és ellentétben egyes kínai tabokkal, ez valóban igaz is, nincsen szándékosan nagyobb kapacitás írva rá. Három, három és fél óra folyamatos működéshez ez elegendő, de utána töltőre kell tennünk. És itt egyből ki is oszthatunk a Hyundainak egy fekete pontot: csak a saját 2A-es töltőjével hajlandó tölteni, USB-n nem vesz fel áramot, így a töltőt ne felejtsük el magunkkal vinni. Öröm az ürömben, hogy bármilyen szabványos kínai tab töltővel működik, például a Concorde Tab One-éval is.
Mennyibe kerül ez nekünk ez az egész? Mivel Magyarországon nem kapható, így marad a kínai beszerzés, kb 24-25 ezer forinttól kezdődően. Ez pedig nagyon is vonzó ár, IPS panel két maggal nem hiszem hogy bárhol is kapható olcsóbban. A minőség tökéletes, a hardver szintúgy, az ár pedig remek. Ha valaki töredékét tudja csak kiadni egy Galaxy Tab vagy Nexus 7 árának, annak tökéletes vétel ez a tab, csekély kompromisszumokat kell csak kötnie. Eddig ez az abszolút kedvenc tabletem!

POZITÍVUM:
- Ár/érték
- Kidolgozási minőség, anyaghasználat
- Erős hardver, jó Android optimalizációval támogatva
- IPS kijelző

NEGATÍVUM:
- PC-re csatlakoztatva, vagy microUSB-n nem tölthető
- Csak kínai nyelvű website


11 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik. Valószínűleg meg fogom venni, de előtte szívesen megnéznék egyet élőben...
    Tudsz ebben segíteni?

    VálaszTörlés
  2. Ezt is figyelembe vetted?-----> "Csak kínai nyelvű website"
    Szerintem inkább az Icoo D70 pro !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, okoz némi fejtörést....-----> "Csak kínai nyelvű website"
      Egyébként egyezik az ízlésünk, mert az X600-as és a D70-es között vacillálok.
      Az a legnagyobb gondom, hogy egyiket sem láttam, hogy forgalomban lenne Pesten...
      /elég fontos lenne, hogy el tudjam dönteni a dolgot.../

      Törlés
    2. Én Vateráról rendeltem,ezt nem találtam vaterán de china grabberen biztos fent van.Szerintem nem is lesz forgalomban mivel mindenki kínából rendeli.Állítólag az Icoo kint elismert gyártó.A D70 nek az akksija gyengébb. 2500 Mah még ennek állítólag a teszt szerint is 3000 Mah én Icoo D70 pro II -t rendeltem.Abból is van 2 változat a duál kamerás és az amelyikben csak egy előlapi 0,3-as webcam van.
      Árban valamivel olcsóbb az Icoo.

      Törlés
  3. Csáó. láttam hogy tinydealról rendelted a tabot. mennyi idő alatt érkezett meg? én már többször rendeltem tőlük elég gyorsan minden megjött. csak most azt nem értem hogy német ragszámmal adták fel. rákérdeztem de mivel fordítóval írtam így nem tudtam meg sok mindent de annyit igen hogy németországban nincs raktáruk így nem értem hogy hogy tudták német postán feladni.hogy csomagolták neked be? köszi előre is a választ. Roland

    VálaszTörlés
  4. http://www.banggood.com/Wholesale-Hyundai-X700-Smart-Rk3066-Dual-Core-1_6ghz-7-Inch-Ips-Android-4_1-8gb-Tablet-p-59320.html
    erősebb aksi és olcsóbb csak azt nem tudom hogy fizessek ha nincs palpay

    VálaszTörlés
  5. My spouse and I stumbled over here different web page and thought I might as well check things
    out. I like what I see so now i am following you.

    Look forward to looking over your web page yet again.


    Also visit my page mangalore

    VálaszTörlés
  6. http://www.tmallbox.com/computer/14646-hyundai-cute-x600-rk3066-1g-8g.html

    itt nem irja hogy lenne ips kijelzo !

    van ket fajta vagy csak lemaradt a leirasbol ?

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Véletlen találtam rá erre a tesztre, tényleg jó kis bemutató, köszi!
    Komolyan elgondolkodtam, hogy én is beszerzek egy ilyet, de egy kicsit kettős felhasználásra: egyrészt szokásos tabletként, másrészt viszont "tv-okosítóként", tehát HD filmlejátszás és zenelejátszás hálózaton keresztül.
    Ahogy olvasom, tabletnek teljesen jó lenne, viszont a másik miatt lenne pár kérdésem: tv-re kötve próbáltad már esetleg? Ha igen, HD filmet tudott normálisan lejátszani? A wifi mennyire erős, stabil? Tudna "stream"-elve HD filmet lejátszani?
    (egyébként maradna az usb-LAN átalakító, de ezt nem szeretném)

    Köszi előre is.

    GeneZoli

    VálaszTörlés
  8. constantly i used to read smаller articles that alsο cleаr their motive, and that is also
    hаppenіng with this piecе оf wrіting which Ι am readіng at thіs time.


    Fеel free to surf to my blog single family homes for rent plano

    VálaszTörlés
  9. Én szerintem nem pont a legjobb mert nekem volt egy icoo d50 és nem érint kezet meg az sd kipatant én màr ezekben nem bizom az icoo ban

    VálaszTörlés