Címkék

2012. január 25., szerda

Alkalmazások telepítése SD kártyára

A Froyo kiadásával 2010-ben egy olyan funkció jelent meg az Androidban, ami nagyban megkönnyítette azok életét, akik sok alkalmazást használnak és telepítenek. Ettől kezdve mondhatjuk azt, hogy az Android felnőtt a többi operációs rendszer mellé, már nem kell azzal foglalkozni, hogy valami belefér-e a még memóriába, vagy inkább ne is próbáljuk meg telepíteni. Természetesen az SD kártyára való programtelepítésről van szó. Van azonban néhány tudnivaló, amit érdemes megnézni ezzel kapcsolatban.




Nézzük, hogyan lehet valamit SD kártyára rakni
Alapbeállításként a telepítések a telefon belső memóriájába kerülnek, de innen át lehet a kártyára rakni (bizonyos appokat), vagy akár azt is megadhatjuk, hogy egyből ide kerüljenek az új szoftverek. Ehhez a Beállítások -> Alkalmazások -> Alkalmazások kezelése menüpontba kell eljutni. Az itt kilistázott szoftverek nevére kattintva jutunk arra a képernyőre, ahol az áthelyezést végre tudjuk hajtani. Többféle opció közül választhatunk (eltávolítás, adatok törlése, gyorsítótár törlése, stb), de minket most az az opció érdekel, hogy "Áthelyezés SD-kártyára". Megnyomjuk,  és ha szerencsénk van, máris láthatjuk, hogy az alkalmazásunk átkerült a memóriakártyára... legalábbis egy része.

Miért nem az egész program helyeződött át?
Már az is nagy előny, ha egy 26 MB méretű Angry Birds esetén 25 MB-ot át tudunk rakni az SD-re, de még így is marad 1 MB. Sőt bizonyos alkalmazások esetén még ennél is kisebb részt lehet áthelyezni, mondjuk csak a telepített méret felét, vagy még kevesebbet. Miért? Azért mert áthelyezéskor csak a program kódja kerül át, a hozzá tartozó adatok, beállítások, vagy gyorsítótár a memóriában kell hogy maradjon. Az Androidnak szüksége van rá, hogy ezeket mindig elérje, így az nem megengedhető, hogy egy esetleges kártyaeltávolításkor ezek az adatok is kikerüljenek a rendszerből. Próbáljuk ki: helyezzünk egy olyan alkalmazást, aminek bizonyosan van tárolt adata, nem csak programkódja. Például az e-mail kliens. Levelek, és levelezőszerver-beállítások biztosan vannak, így ezek nem fognak átkerülni SD-re. Tehát alkalmazások kezelése, kiválasztjuk az E-mail nevű alkalmazást...és az "Áthelyezés SD-re" opció inaktív!

Miért nem lehet mindent áthelyezni?
Azokat az appokat, amik a telefonnal együtt érkeznek a gyártótól, nem lehet áthelyezni (egy-két kivételtől eltekintve, pl. játékdemók). Ezeket az Android rendszerszoftvernek tekinti, és a belső memóriában tárolja. Még root jogosultság esetén sem tudjuk átmozgatni őket, legfeljebb törölni, ha nincs szükségünk rá. Jó, akkor válaszunk egy olyat, ami nem rendszerszoftver, hanem Marketből töltöttük le. Legyen mondjuk az Elixir rendszer-monitorozó app. Ez elég nagy, helyi adatokat nem tárol, tehát mehet át SD-re. Alkalmazások kezelése, áthelyezés SD-re és...ezt se lehet átrakni.

Widgetek
A widgeteket, launchereket, és az állandóan futó, vizuális megjelenítést igénylő appokat nem engedi a rendszer áthelyezni. A már fentebb említett ok van a háttérben: ezeknél sem megengedhető, hogy futás közben egy esetleges kártyaeltávolítás miatt összezuhanjon a program.

Nem kell manuálisan áthelyezgetnünk az appokat, kapunk segítséget. Az APP2SD alkalmazás megkeresi nekünk, hogy mi az amit át tudunk rakni a memóriakártyára, így nem kell az összes appot végignéznünk. Sőt, még arra is képes, hogy már egy új szoftver telepítésekor jelezze, "hahó, ez mehet SD kártyára is".
Mi van ha valaki 2.2-nél régebbi Androidot használ? Neki is van lehetősége átrakni a programokat, csak kicsit trükkösebb a módszer. Sajnos (szerencsére?) ehhez root jog kell, és a link2SD app telepítése. Ezzel 1.6-os Androidtól kezdve át lehet pakolni szoftvereket az SD-kártyára

11 megjegyzés:

  1. Ez csak a belső sd-re vonatkozik nem a valódi sd kártyára. Nem sokat ér ez a megoldás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak olyan eszközök, amiben nincsen belső tárhely (vagy ahogy Te mondod "belső SD"), ott ez tökéletesen megfelelő.

      Törlés
    2. zenet martelepitetem ez eleg egyszeru
      eloszor a mapaba belemegyunk
      van extsdCardo ez akulsotarhej
      van az Sdcardo ez belsotarhej
      belemegyunk amapaba vanfelul racszotlko
      esztmeg nyomjuk esutana rateszuk az ujunkat
      sdcardo ra es szepen atvezesuk extsdCarD
      eselindul azatrakas Samsungtab2 bevanepitve dejatekot nemlehet telepiteni

      Törlés
  2. De akkor meg lehet azt csinálni, hogy a telepítés eleve 2 helyre kerüljön, úgy mint belső memó és SD is. Vagy előbb telepít belsőbe és tárak SD-re amit lehet? Mert ha utóbbi akkor meg kell lennie annyi helynek a belső memóban mennyit a progi kér, pedig valójában a végén csak teszem azt csak 1Mb-tot foglalna a belsőből és mondjuk 50-et az SD-böl.

    VálaszTörlés
  3. De akkor meg lehet azt csinálni, hogy a telepítés eleve 2 helyre kerüljön, úgy mint belső memó és SD is. Vagy előbb telepít belsőbe és tárak SD-re amit lehet? Mert ha utóbbi akkor meg kell lennie annyi helynek a belső memóban mennyit a progi kér, pedig valójában a végén csak teszem azt csak 1Mb-tot foglalna a belsőből és mondjuk 50-et az SD-böl.

    VálaszTörlés
  4. Nekem egy olyan kérdésem volna,hogy nem tudom ki találkozott ilyen jellegű problémával de nekem egy Samsung Galaxy Fame (S6810P) telóm van 4.1.2-es androiddal és ott semmit nem lehet áthelyezni sd-re. Egyszerűen nincs olyan opció az alkalmazáskezelőben egyik programnál sem (itt most az áthelyezhetőkre gondolok csak). A telefonos ügyfélszolgálaton a Samsungnál azt mondták,hogy azért mert a 4.0-tól kezdve az androidból már ezt a funkciót kivették,hogy ne omoljon össze a rendszer. De a vicc az,hogy ismerőseim közt sokaknak van ugyanúgy samsung telefonja igaz más típus de 4.0 feletti androiddal és náluk ez benne van a telefonban.Na most akkor mi az igazság?

    VálaszTörlés
  5. Helló, én találkoztam az előző problémával. 4.3-as androidom van, ha jól értelmeztem - első telefon, és nem tudok áthelyezni semmit, mert nem adja ki azt a menüpontot.

    http://postimg.org/image/sy9j6yfc9/

    Így néz ki a menü, amikor megpróbálom. Van erre valami megoldás?

    Eugene

    VálaszTörlés
  6. Lazer X50D re hogy tudok belső memről átrakni kèpeket,letöltött zenèket,klippeket,stb..külső SD-re!Hogy állitom be alap tárnak az SD-t???

    VálaszTörlés
  7. Aki nagyobb alkalmazásokat és játékokat szeretne telepíteni közvetlenül az SD Kártyára, azoknak itt van a megoldás!

    http://android-world.mindenkilapja.hu/

    FONTOS!
    Az Xposed előírja a Root hozzáférést és az Android 4.0.3 vagy annál újabb verzióját..

    EZT VEGYE MINDENKI FIGYELEMBEN!

    VálaszTörlés
  8. Nekem az a baj hogy nincs athejezes menu pontom akor my kel csinalni sokan mongyak hogy rotooljak de akor repul a garancia Levi segicsen valaki

    VálaszTörlés