Címkék

2012. január 30., hétfő

Külföldre Androiddal! Mit vigyünk magunkkal?

Ha a ruhák, cipők, tisztálkodási szerek, útlevelek és a repülőjegyek elpakolása már megtörtént, nézzük mit érdemes a telefonunkon magunkkal vinni egy külföldi utazásra, városnézésre. Azért legyen most a példa egy városnézés, mert a sűrűn lakott területen könnyen találunk nyílt wifit: ennek hiányában, csak mobilinternettel használva az itt leírt programokat esetleg túl sok számjegy szerepelhet a hó végi mobilszámlán (külföldi adatroaming, ugye...)
Szóval mivel készüljünk, mit telepítsünk előre? Ha a szokásos programcsomagunk már megvan, feltelepíthetünk néhány olyan appot, ami nagy segítség lesz utazás közben. Mivel a legelső lépés a repülőút lesz, szükség lehet egy olyan programra, amivel ellenőrizhetjük, hogy a gép időben indul/érkezik-e, vagy késik, és ha késik akkor mennyit. Erre tökéletes a FlighTrack, ami valós időben mutatja a gépek helyzetét, a menetrendeket, útitervet és az egyéb információkat a repülőterekről. Megérkezés után máris szembesülhetünk a problémával, hogy a helyi nyelvet semennyire nem értjük, és az angollal sem boldogulunk. Vagy angolul sem tudunk. Jól jön egy többnyelvű szótár, ami akár offline is használható, mint például a Bithknights Ltd. szótárai. Nyilván érdemes azt a nyelvűt letölteni, amelyik országba megyünk, de az angollal biztosan jól járunk. Ha utazás előtt nem volt idő pénzt beváltani, akkor jól jön az XECurrency, hogy megtudjuk az aktuális valutaárfolyamokat, és kiválaszthassuk, hol érdemes beváltani forintunkat. A szoftver a bolygó összes valutáját ismeri, így bárhol jól használható. Ha ezzel megvagyunk, irány a hotel. Ha eddig nem, most lehet szállást foglalni a booking.com mobil felületét használó programmal. Nagy segítség, hogy a közeli szálláshelyeket a GPS koordináták alapján automatikusan megkeresi, és véleményekkel, tanácsokkal, tapasztalatokkal együtt megjeleníti.
Mielőtt elindulunk várost nézni, az időjárás változásaira nem árt felkészülni. A Weather Bug GPS koordinátákat használva a jelenlegi, és várható időjárásról tájékoztat, több napos előrejelzéssel. A városnézéshez jól jön a Google saját Places alkalmazása, látnivalókat, éttermeket, kávézókat és közlekedési lehetőségeket ajánl. Ezt szerencsére telepíteni sem kell, a Maps része, nagy valószínűséggel előretelepítve érkezik a telefonnal. A TripJournal is jól jöhet, ennek segítségével az egész utunkat "dokumentálhatjuk", GPS alapján rögzíti merre járunk, és ha fotót készítünk valamiről, megjeleníti a térképen. Később újra bejárhatjuk így az egész útvonalat, felidézve a képekkel mit is láttunk, illetve akár meg is lehet az egészet osztani Facebookon. Ha már a látnivalóknál tartunk: a Wikitude kiterjesztett valóságot (AR) alkalmazva plusz információkat képes megjeleníteni a kamerával bemért épületekről, látnivalókról, helyekről.
Ezek után nincs más dolog, mint élvezni az utazást, és a végén minden képet feltölteni a Picasára, a Picasatool segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése