Címkék

2012. január 27., péntek

Néhány szó a launcher használatáról

Mi az a launcher? Mire jó?
Az Android egyik legjobb tulajdonsága, hogy ezerféleképpen testre szabható. Nem kivétel ez alól a főképernyő és a menürendszer sem. Ezeket nézegetjük a legtöbbet, nem is csoda, hogy olyanra akarjuk változtatni, ami legjobban tetszik. A launcher tökéletes megoldás erre, lecserélhetjük a főképernyő kinézetét, új funkciókat adhatunk hozzá, és ha eddig nem lehetett, akkor most kihelyezhetünk gyorsindító ikonokat/könyvtárakat. Egy átlagos launcher-nek három fő felülete van:
1. Homescreen: ahol a widgetek, a leggyakrabban használt ikonok találhatók. A telefon bekapcsolása után ezt látjuk, gyakorlatilag ez a telefon kezdő képernyője. Általában jobbra-balra lapozható oldalakból áll.
2. Dock: Egy alsó sáv, ide helyezhetjük el azokat a funkciókat, amiket mindig gyorsan el akarunk érni
3. App drawer: Itt található minden telepített alkalmazás.
Természetesen nem minden launcher így épül fel, de az általánosan elterjedtek közül mindegyikben megtalálhatók ezek az elemek.Az Androidnak alapból is van beépített launchere, azonban ez jóval kevésbé látványos, és jóval kevésbé testreszabható, mint a Marketen fellelhetők. Nem célom most itt bemutatni részletesen ezeket, de a legelterjedtebbek a LauncherPro, Go Launcher, ADW Launcher, és a 3D nézettel operáló, különleges SPB Shell. Az alap Android launcherrel amúgy csak ritkán találkozunk, mivel a legtöbb gyártó saját megoldásra cseréli le, és kapunk helyette Sense, TouchWiz, Timescape, vagy Motoblur felületet.

A launcher cseréje
Nagyon egyszerű a dolog, ha le akarjuk cserélni a launchert, csak töltsük le a Marketből azt amelyiket szeretnénk használni, és ha települt, nyomjuk meg a Home gombot. Ekkor jó esetben felkínálja, hogy milyen kezdőképernyőre akarunk lépni. Ha az újat választjuk, és még azt is bepipáljuk, hogy mindig azt használja, akkor onnantól kezdve az lesz az alapértelmezett, bekapcsoláskor, vagy a home gomb megnyomásakor ezt láthatjuk. Természetesen ezzel a dock, és az app drawer is megváltozik. Ha vissza akarunk térni a régi launcherhez, akkor az Alkalmazások kezelése menüpontból válasszuk ki az éppen használatban lévőt, és az "Alapértelmezések törlése" gombra kattintva ismét visszatérhetünk a launcher választáshoz. Ehhez nyomjuk meg a Home gombot, és láthatjuk felsorolva az elérhetőket, kiválaszthatjuk a régit is.

2 megjegyzés: