Címkék

2012. október 11., csütörtök

Concorde Tab ONE teszt

Alig egy-két évvel ezelőtt jóformán nem is tudtuk mi az a tablet, vagy ha igen, akkor is méregdrága, és lomha, használhatatlan jószágnak tartottuk. Aztán egyre többen jöttek rá, hogy kényelmesebb utazás közben vagy este ágyban fekve egy ilyen eszközről filmet nézni, olvasni, gyorsan átfutni a leveleket vagy rápillantani a Facebookra, mint mondjuk notebookról A gyártók is felismerték, hogy a telefon és a laptop közötti űrt érdemes lenne kitölteni egy könnyű, kicsi, de mégis használható méretű (és sebességű!) "számítógéppel", így egyre többen dobtak piacra tabletet, ami versenyt indított. Jó hatással volt  ez az árakra, és persze a minőségre is. Ma már ott tartunk, hogy egy átlagos okostelefon áráért táblagépet is választhatunk, ha úgy tartja kedvünk. A 7" kategória nekem személy szerint a legmegfelelőbb, de persze ez a felhasználás módjától is függ. A 7 hüvelyk elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen filmet nézni és internetezni, de elég kicsi ahhoz, hogy bárhová magammal vihessem akár a kabát belső zsebében is, vagy a táskába csúsztatva.
Méretre tehát megfelelő a Concorde Tab One, és van néhány tulajdonsága amivel kis is tud emelkedni a piacot elárasztó kínai tucattáblák közül. Legfőképpen azzal, hogy bizonyos szempontból nem is kínai, hanem magyar. A Concorde budapesti székhelyű cég, évek óta elektronikai termékeket forgalmaz. Bár a gyártás valóban Kínában történik, kínai alkatrészekből, de magyar mérnökök felelősek a szoftverért, és a fejlesztésekért. Éppen ezért a terméktámogatás kitűnő;  gyors, korrekt és segítőkész emberekkel találkozhatunk a cég hivatalos fórumán, de a szakszervizben is.

Nézzük akkor mit is várhatunk az eszköztől. A tablet egy fehér dobozban érkezett, és már a csomagolásról is látszik, hogy elfelejthetjük azokat az időket amikor az olcsó táblagépek rettenetes minőségű, gagyi kinézetű dolgok voltak. Az elegáns csomagban a tablet alatt találhatunk egy hálózati töltőt, MicroUSB adatkábelt, egy USB OTG átalakítót, amivel bármilyen USB-s eszközt csatlakoztathatunk, és egy fülhallgatót. Ez utóbbi sajnos nem túl kényelmes kialakítású, és az anyaga is lehetne jobb, de a lényeg, hogy megfelelően szól. Természetesen magyar nyelvű használati útmutató is helyett kapott.

KÜLSŐ
Ránézésre senki meg nem mondaná, hogy ez nem egy felső kategóriás tab, ugyanis nagyon jól néz ki. Szép íves formájú,  jó anyaghasználattal, úgyhogy fogása egy vagy két kézzel is nagyon kényelmes. Ebben a méret is segít: 188 x 114 x 11,5 mm, súlya 316g, nem okoz problémát a hosszabb ideig tartó egykezes használat sem. A fekete peremű előlapon jobb oldalt felül (ha fekve tartjuk) találjuk az 1,3 megapixeles kamerát videóhívásokhoz, de ezen kívül más nem töri meg a keretet, fizikai gombok nincsenek, összhangban a Google ICS-re vonatkozó ajánlásával. A kijelző 7 hüvelykes TFT LCD, 5 pontos multitouch-al, felbontása 800x480. Ez 133ppi sűrűséget jelent. Nem kiemelkedő tehát, de ebben az árkategóriában megteszi, viszonylag jó képet ad. Oldalról és alulról nézve meglepően jó a betekintési szög, de felülről sajnos nagyon hamar elkezdenek invertálódni a színek. 
A hátlap fehér illetve bronz színű lehet, a fehér nagyon elegáns, a bronz kicsit bazárinak tűnik. Puha, bordázott műanyagból készül, nem csúszik, és a fehér szín miatt az ujjlenyomatoktól sem kell félni. Ide került a hangszóró, kialakításában a hátlap mintáját követi. Kihangosítva jól szól, kicsit torzít, de mivel pont felfekszik az asztalra, így még torzabbnak hallhatjuk. Alul még látható a típus, és a belső memória mérete, illetve a sorozatszám (egy matricára felragasztva, ami legkevésbé sem tartós: két nap használat után nálam már kezdett leválni) és a hardveres RESET gomb. Nincs tehát kamera, bár egy tabletnél talán ez nem is fontos, ki akar ezzel fotózni?
Felül, alul és baloldalt nem sok mindent találunk: konkrétan semmit. A csatalakozók és gombok jobb oldalra kerültek. Fentről lefelé haladva: ki/bekapcsoló, 3,5mm jack, microUSB, a tablet saját töltőjének csatlakozója, a hangerőszabályzó, és a MicroSD bővítőhely (amit TF, azaz TransFlashként feliratoztak, holott ezt a kifejezést legalább 4 éve nem használják). Nincs tehát HDMI, fogjuk ezt fel költségcsökkentésnek (nekem amúgy sem létfontosságú)



BELSŐ
Egy igazán jó pont: a gép Android 4.0.4 rendszerrel érkezik, ráadásul a Jelly Bean frissítés is nagyon közel van a gyártó szerint. Itt azonban egy kis porszem kerül a gépbe: a frissítések, rendszer-visszaállítások csak a szakszervizben végezhetők. Aki otthon szeretné megcsinálni, annak torrentről kell levadászni a frissítő szoftvert (persze meg is vásárolhatja, de nem a Concorde-tól), a ROM-ot pedig a hivatalos fórumról, és saját felelősségre frissíthet.
Maga a rendszer teljesen gyári, semmi módosítást nem találunk a Google felületén. Ez nem is baj, hiszen a Holo felület jól néz ki, ráadásul így nem is kell várni a saját felület kialakítására frissítésekkor. Kapott a gép egy 1,2 Ghz-es Allwinner A13 processzort, Mali 400 grafikus chippel, és 512 MB RAM-ot. Az A13 ha jól tudom nem támogatja a HDMI-t, tehát ezért is maradt ki a csatlakozó, cserébe olcsóbb és kevesebbet fogyaszt. A belső tárhely 8GB, amiből 5,2GB-ot szabadon, 1,15GB-ot pedig alkalmazások telepítésére használhatunk. Ez remek érték, ilyen áron sehol nem kapunk ennyi tárhelyet tabletben. MicroSD-vel ez még bővíthető is, akár 32GB-al.
A rendszer alaphelyzetben megfelelően gyors, képernyők lapozgatásakor vagy programindításkor minden megy olajozottan, de a multitaskingot kihasználva vagy komplexebb weboldalakat böngészve azért meg lehet fektetni akár több másodpercre is. Ez persze a RAM viszonylag alacsonyabb mennyiségének köszönhető, és ismét csak azt mondom: ennyi pénzért elnézzük. Szoftverezettség tekintetében felemás a helyzet: az alap programok (Maps, Youtube, Gmail, stb.) mellé mindössze egy Aldiko ebook olvasót, egy fapados file-kezelőt, egy MP3 rögzítőt, és egy Documents To Go office alkalmazást kapunk. Ám ez utóbbi kettő teljes verziós, tehát akár office fájlokat módosítani vagy létrehozni is lehet. Persze semmi gond, a Play Storeból bármit letölthetünk. Akiket a sebességteszt érdekel az Antutu 2882, a Quadrant 2077 pontot hozott. Nagyon jó értékek ezek, a hasonló kategóriás gépeket simán lenyomja, de néhány nagyobb gyártó komolyabb eszközével is versenyben van. Ennek megfelelően Angry Birds és társai tökéletesen futnak, de a Gameloft HD termékei is élvezhetően működnek.
Egy videoplayer letöltése után MP4, MKV, AVI, 3gp, divx, xvid formátumokat is tudunk lejátszani, akadás nélkül vitte a 720p-t, de azért 1080-nál feljebb már nem érdemes erőltetni a dolgot, ott már jelentkeznek apró akadások. Zenét az alap lejátszóval is tudunk lejátszani, ezt mindenki ismeri, felesleges bemutatni, de akár a Playről lehet mást is letölteni. A fülessel kicsit "dobozhangja" van, kihangosítva picit torz, de egyik sem vészes, vállalható a dolog. Böngészés sebessége is megfelelő, a beépített videókat is lejátssza, köszönhetően a Flash támogatásnak.
Adatátvitel szempontjából nem vagyunk eleresztve, mindössze egy Wifit kapunk (b/g/n). A GPS nem várható el ennyi pénzért, de azért a bluetooth hiánya fájó, ez beleférhetett volna. 3G foglalat nincs, de az átalakítóval használhatunk 3G modemet. Érdemes előtte megnézni a fórumot a támogatott eszközökről, mert nem mindegyik kompatibilis.A beépített akkumulátor egy 3000mAh kapacitású egység. Alapos használattal, netezéssel és filmekkel nálam 5 óra körüli időt bírt ki, játékokkal pedig 2 órát. Nyilván ez lehet több is szolidabb nyúzással, de ha tényleg használjuk, akkor érdemes mindennap este töltőre tenni. Készenléti időben jobban áll, akár 15 napot is bír.

Összegezve: Nagyon megszerettem, és nem csak azért mert az első saját tabletem. Vállalható hiányosságai mellett tökéletes hordozható eszköz filmnézésre és hírolvasásra (mai divatos kifejezéssel élve: tartalomfogyasztásra). Sehol nem találunk ilyen minőségű és felszereltségű tabletet 21900 Ft-ért. A cikk írásakor ennyibe kerül ugyanis, márpedig ez nagyon jó ár érte. Gondoljunk bele: gyári ICS, viszonylag jó hardverrel, nagy tárhellyel és remek szervizzel. Más gyártó jelen pillanatban nem képes ilyen ütős ajánlatot nyújtani.

Pozítívumok:
- Ár/érték arány
- Kiemelkedő support
- Jó minőség
- ICS, és már bejelentett Jelly Bean
- Nagy belső tárhely

Negatívumok:
- Bluetooth hiánya
- Nincs HDMI
- Szűkös RAM miatti akadások több app egyidejű futtatásakor
- Nehézkes frissítés


UPDATE: 1 hónapos használat után a tapasztalatokról itt található egy összefoglaló

37 megjegyzés:

  1. Köhhm... Részletek a termék fórumáról
    - Hibás volt az előző készülékem, kaptam egy másikat. Ezen nem működik a Screen Lock. Sem gombbal nem tudom lezárni és az automatikus lezárás sem működik
    - A fagyásokat most hagyjuk, olyan is van szép számmal... de most inkább ez a nagy kérdésem. Fél éves gépnek normális hogy 4 órát bír az akksija?
    - Ellenben sajnos a tabnak a hangszórója is megadta magát anno (kb. 1 hónappal a vásárlás után) - egy fülhallgató jack kihúzás után soha többet nem kapcsolt vissza a hangszórója emiatt mindenképp be szeretném vinni hozzátok, csak még nem volt időm rá.
    - Nekem is ez az egyik problémám állandóan ki be kapcsol ,a másik hogy eltűnik a wifi 1-2 métere vagyok a routertől és azt írja ha sikerül belépnem a beállításokba hogy hatókörön kívül
    Ilyen esetben legalább egy X jelet tegyél ki a cikk végére...



    VálaszTörlés
  2. A saját tapasztalataimat írtam le. Ha rossz lett volna a gép, azt is leírom. Nálam a felsoroltak közül semmi nem jelentkezett. (1 hete használom)
    Ami zavar, hogy néha be tud lassulni multitaskingkor. De ezt meg le is írtam

    VálaszTörlés
  3. Én másfél hónapja folyamatosan használok ilyet(naponta legalább 4-5-6 órát, ezen tanulok...), nincs semmi baj a wifivel, nem fagy, persze tul lehet erőltetni, hogy kicsit belassuljon, de ésszel kell használni, és akkor telljessen élvezhető, és használható. Pont azt kaptam tőle, amit szerettem volna, énis maximálisan elégedett vagyok vele. Mindenkinek ajálnlom!!!

    VálaszTörlés
  4. nekem csak annnyi kerdesem lenne h a g szenzor csak autosjatekokhozjo vagy jo a repuloshoz a mert nekem a fuggoleges erzekeles nemm meegy :/
    pl jatek ami nem megy az a rise of glori v pl az braitling aire race... ellindulnak a jatekok meg minden szzeppen fut neemm akad de nem engedi...
    mrg miert van az h a gta telepitese utan valaammi 5002-es kodoot ir ki es kilep... ugyyan ez a helyzet a mass efect-el... a nova ell e indul... segitsetekk letszzi v honnan kell leetolteni a jatekokat ingyen... :)
    elore is koszonom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem szeretnék warez tippeket adni. Ügyes vagy te, megtalálod a megfelelő helyet :)
      A G szenzort pedig a Beállítások -> Megjelenítés -> Accelerometer coordinate system menüben állítsd át special-ra, és menni fog

      Törlés
  5. Nekem is behalt a hangszórója,szervízbe van.De más problémát nem tapasztaltam.Persze karban kell tartani,rendszer takarítás,vírus védelem....stb

    VálaszTörlés
  6. Helló,
    Mennyire bírja a rázkódást?Filmnézésre használná a lányom utazáskor.Tudjátok esetleg hogy van-e hozzá autós tartó, amit az ablakra vagy az ülés fejtámlájára lehet szerelni.
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. teljesen jól bírja a rázkódást, mivel nincs benne mozgó alkatrész. Ami nem töri el, azt kibírja
      Autód tartóról nem tudok, lehet hogy van. Concorde weboldalán érdemes nézelődni

      Törlés
  7. Üdv!
    Azt szeretném kérdezni hogy a flash játékokkal hogy birkozik meg?
    Farmerama például

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nem igazán játszom ilyenekkel, így tapasztalatom nincs vele. most kipróbáltam, és ugyan a betöltéskor elgondolkozik egy percet, de utána már jó.

      Törlés
  8. Myaudio 2x 1,6-os proci, 1 GB RAM, 7" 30-ér megéri szerinted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. meg. De szerintem újonnan nem kapsz ilyet 30-ért

      Törlés
  9. Üdv!
    A gondom az, hogy a G szenzor csak akkor működik, amikor ő úgy gondolja... mit csinálok rosszul, illetve mi a hiba, javítható-e a gép?

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    A lányom kapott egy ilyet karácsonyra,és elfelejtette a képernyőzár mintáját. A baj,hogy csak az a felület jön be,ahol az emailfiókba lépne be a gép,de amikor ez történ,nem itthon voltunk,és nem volt bekapcsolva a wifi. Tehát nem tudunk lépni semerre. A resetelésnek mi a trükkje? Próbálkoztunk,de nem sikerült még.
    Bálint

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem fogod tudni resetelni. Pont ez a lényege a képernyőzárnak, ha egy egyszerű reset feloldaná, semmi szükség nem lenne rá. Újra kell telepíteni a rendszert

      Törlés
    2. opensourcegangester-től(youtube) van egy videö amivel fel lehet törni ezeket (persze csak saját felelőségre)

      Törlés
  11. Excellent blog here! Also your site loads up very fast!

    What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
    I wish my site loaded up as fast as yours lol
    Here is my page - I agree with that

    VálaszTörlés
  12. ezen van fólia alapból vagy kell rá venni ?

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  14. Great web site. Plenty of useful information
    here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious.
    And certainly, thanks on your sweat!

    Here is my website male enhancement products

    VálaszTörlés
  15. Aw, this was an extremely good post. Finding the time
    and actual effort to make a superb article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don't seem to get anything done.

    Also visit my blog: http://buycaliplus.ukherbal.net/

    VálaszTörlés
  16. I savor, cause I discovered just what I used to
    be looking for. You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

    Visit my web page; semenax

    VálaszTörlés
  17. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
    I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. Cheers

    Here is my web-site - volime pills

    VálaszTörlés
  18. You really make it appear really easy together with
    your presentation however I to find this matter
    to be really something that I believe I'd by no means understand. It seems too complicated and very broad for me. I'm looking ahead in your subsequent put up,
    I will attempt to get the hold of it!

    Here is my webpage anti candida diet

    VálaszTörlés
  19. This is really fascinating, You're an overly skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to in the hunt for more of your excellent post. Additionally, I've shared your site in my social networks

    My web blog ... stephaniegatschet.org

    VálaszTörlés
  20. Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your
    efforts and I am waiting for your further write ups
    thanks once again.

    my homepage :: buy xtreme no

    VálaszTörlés
  21. I was recommended this web site by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

    my blog ... genf20 plus

    VálaszTörlés
  22. You can definitely see your enthusiasm in
    the article you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to
    mention how they believe. At all times follow your heart.


    Here is my web site buy virility ex

    VálaszTörlés
  23. Weight training doesn't always trigger your physique to look that way once you plan your workouts correctly, which is wonderful information. Diet pills are just what the name implies "ingredients in a very pill which can be supposed that can assist you lose weight" and zilch much more. Apart from good diet, fat loss can also be acquired through regular training.

    my homepage: phen375 and depression

    VálaszTörlés
  24. No matter if some one searches for his essential thing, thus he/she desires to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.


    Feel free to surf to my site - venapro

    VálaszTörlés
  25. I used to be able to find good info from your articles.


    my blog post :: Http://darkskyrecordsonline.com/

    VálaszTörlés
  26. Cedarbluff rosacea laser treatment

    Here is my web-site :: home remedies for rosacea on face

    VálaszTörlés
  27. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to far added agreeable from you!
    By the way, how can we communicate?

    Here is my webpage - only the best review

    VálaszTörlés
  28. Thank you for any other informative web site. The place else may I am
    getting that type of info written in such an ideal way? I have
    a project that I'm simply now working on, and I have been on the look out for such info.

    My page: top 10 products

    VálaszTörlés
  29. Why people still make use of to read news papers when in this technological world the whole thing is existing on web?


    Look into my web blog :: top 10 products

    VálaszTörlés