Címkék

2012. június 8., péntek

Mi az az IMEI szám?

Az IMEI (Internationak Mobile Equipment Indentity) szám egy 15 számjegyű, egyedi azonosító, amit a GSM rendszerű telefonokat egyértelműen beazonosítja. Mivel a SIM kártya a felhasználóhoz rendelt, ráadásul könnyen cserélhető, szüksége volt egy olyan azonosítóra, ami magát a mobiltelefont egyedileg megjelölheti. A szám képzése meglehetősen bonyolult, ne is menjünk most bele (akit érdekel itt megtalálhatja az algoritmust). Androidos telefonokon a Beállítások -> Telefonról menüpont alatt lehet megnézni, vagy az akkumulátor alatt a hardveren.

Mire is használják tulajdonképpen? Leginkább hálózati felügyeletre alkalmas. A szolgáltató e szám alapján blokkolni tudja a telefont mondjuk számlatartozás esetén, vagy ha lopott, és ezt bejelentették. Esetleg egy bűncselekmény elkövetése esetén használt telefont ez alapján követni is tudnak. Azért is jó ezeket a módszereket az IMEI számra alapozni, mert annak megváltoztatása elég nehéz, ráadásul az országok többségében illegális is.

Android alkalmazások szintén kihasználhatják az IMEI nyújtotta előnyöket. Nem éppen a legelegánsabb megoldás, de képzeljük el, hogy egy háttérképadatbázis-appal ha csatlakozunk, akkor az kiolvassa az IMEI számot, és egyből tudja, hogy milyen telefonnal konnektálunk, és csak az annak megfelelő felbontású háttérképeket ajánlja fel.

Mivel a mobilos világ állandóan változik, az IMEI sem maradhat örökre egyforma. Nemsokára megérkezik az utódja, az IMEISV, aminek funkciója és használhatósága megegyezik a most taglaltakkal, csak jóval bonyolultabb módon képezik, a formátuma is megváltozik, ezáltal nehezebben megváltoztatható lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése