Címkék

2012. november 6., kedd

Tablet appok Androidra (1. rész)

A legfrissebb hírek szerint igen nagy hátrányt ledolgozva utolérték az Androidos tabletek az Apple-t eladott darabszám tekintetében. Valóban érezhetően növekszik az ismerőseim körében is a tablet felhasználók aránya, és érdekes módon főként a 7" méretű eszközökből látok sokat (nem csoda, hogy az iPad mini megjelent, ez elkerülhetetlen lépés volt). Érdemes tehát összegyűjteni azokat az alkalmazásokat amik "táblagép-kompatibilisek", ha szabad így fogalmazni. Sajnos itt az Android még egy kis lemaradásban van az "i" cuccokhoz képest, jóval kevesebb azon programok aránya, amik valóban ki is használják a nagyobb kijelzőméretet. A többség egyelőre még csak szétnyújtva jeleníti meg a telefon képernyőméretére optimalizált  felületet, optikailag túl nagy nyomógombokat és/vagy üres területeket használva. A Google is felismerte ezt, gyorsan kiadott sablonokat és útmutatókat táblagép felületre optimalizáláshoz. Mindazonáltal nem reménytelen a helyzet, így is szép számmal lehet válogatni olyan programokból, amik látványosak és praktikusan használhatóak 7 hüvelykes mérettől is. A cikksorozat ezekből mutat be néhányat, első részben a hírolvasó appokra koncentrálva.

Google Currents
A Google saját készítésű, magazinstílusú hírolvasó alkalmazása. Meglehetősen letisztult felület és könnyű használat a legfőbb jellemzői. Igazából sok meglepetést nem nyújt, aki használt már bármilyen magazinprogramot, annak kb. 2 másodperc lesz megtanulni kezelni. Felvehetünk RSS feedeket, blogokat, vagy egyéb hírcsatornákat. Van egy Trending menüpont is, itt éppen az adott időpontban legnépszerűbb írásokból válogathatunk. Ami plusz a konkurenciához képest az a beépített fordítási lehetőség (természetesen magyar nyelv is van), így a cikkeket egy kattintásra fordíthatjuk le. Ezen kívül a szokásos funkciók megvannak: betűméret és háttér állítás, teljes képernyő, automatikus szinkron a háttérben. Egyszóval egy könnyen használható, szokásos Google minőséget hozó szoftver.
Saját vélemény: egy kicsit túlerőlteti a magazin stílust. Ez alatt azt értem, hogy mindenáron képet akar hozzárendelni minden hírhez, ami elég bután tud kinézni, ha mondjuk sok Indexes gyorshír van egymás után, amihez ugye alapból nincs kép. A Currents ilyenkor is tesz egy default képet hozzá, és így egy ilyen pársoros hírt is "feldagaszt" vezércikk stílusúvá.

gReader
Kedvenc hírolvasó appom. Nem tévesztendő össze a Google féle Google Readerrel, bár funkcióját tekintve ugyanaz. Mielőtt a natív Reader app megjelent, ez volt a legnépszerűbb az Marketen. Azóta is szerintem az egyik legjobb. Remekül sikerült a tabletre szabás: baloldalt függőlegesen találhatók a hírcsatornák, mellette pedig a hírek görgethetők. Jellemzői a kétoldalú Reader szinkronizálás, megosztások többféle közösség felé (G+, Facebook, Twitter, stb), offline mód, és a fizetős verzióban különféle widgetek is elérhetőek. Akinek úgy jobban tetszik egy kattintással ebben is elérhető a magazin stílus, képekkel, lapozgatással és minden egyéb ilyen funkcióval. Külön öröm, hogy a fejlesztő sokat foglalkozik a programmal, heti szinten vannak frissítések, és az emailekre is válaszol érdemben. Érdemes a hivatalos Reader app mellé ezt is telepíteni, egy próbát megér.

CNN app for tablet
Gondolom a CNN-t senkinek nem kell bemutatni. A hivatalos alkalmazásuknak nemrégiben jelent meg a tábla verziója, előtte csak a telefonos felület volt elérhető. A Play-en lévő vélemények szerint van még gond a programmal, de nálam minden rendben működött. Mit is tud? Természetesen a CNN saját híreit jeleníti meg a weboldalról. Ez is tud háttérben szinkronizálni, viszont jóval kevésbé testreszabható mint bármely más hírolvasó app. Cserébe kapunk egy videótárat is, a régebbi televíziós műsorok nézhetők itt újra. Widgetből is kapunk néhányat, leginkább a Sony féle lapozgatós Timescape felületre emlékeztető "stream" fogott meg ezek közül.
Kicsit gyengére sikerült a felhozatal, semmi pluszt nem tud nyújtani egy jobbfajta hírolvasóval szemben. Létjogosultsága akkor lehet, ha valaki tényleg a legfrissebb hírekről szeretne értesülni nemzetközi szinten.

Pulse News
A "hírolvasók mozaikköve", hogy egy másik Androiddal foglalkozó blog szavaival éljek. Valóban ez volt az első a manapság oly nagy divatnak örvendő magazin-hírolvasók közül. Az információkat egy mozaik szerű felületre rendezi össze, amire kattintva tudjuk elolvasni a hír tartalmát. Vagy ha úgy tetszik, filmszalaghoz hasonlóan görgethetjük is ezeket. Egyáltalán nem vehető észre, hogy igazából az iPhone-ra készített felület Androidos portolásáról van itt szó. A program önmagában is képes híreket megjeleníteni a beépített hírforrásoknak köszönhetően, de a Google Reader fiókunkkal is összeköthetjük. A kezelőfelület valóban nagyon látványosra sikerült, és szerencsére a funkcionalitásra is törekedtek: egy kattintásra oszthatjuk meg a híreket Facebook vagy Twitter követőkkel.

2 megjegyzés: