Címkék

2011. december 28., szerda

Melyik a 3 legfeleslegesebb Android alklamazás?

A múltkori írásomban kitértem arra, hogy mik azok a programok, amiket mindenképpen felrakok egy androidos telefonra. Ma inkább olyanokat nézzünk, amit semmiképpen sem rakok fel. Vagy azért mert haszontalanok, vagy azért mert még kárt is okozhatnak.

1. Task killer
A legtöbbeknek az első program amit a Marketből letöltenek, egy task killer, mivel azt olvasta a neten, hogy ez egy nagyon hasznos program, sok memóriát tud felszabadítani. Márpedig akkor gyorsabb lesz a telefon. Kár hogy ez egyik sem igaz... A task killer fő feladata, hogy egy gombnyomásra falhoz állítsa, és kilője a futó alkalmazások közül azokat, amiket kijelölünk, vagy akár MINDET. Mindet, azaz a rendszer működéséhez szükségeseket is. Ez pedig egyáltalán nem jó, jobb esetben csak az SMS/MMS nem érkezik meg emiatt, rosszabb esetben a telefon is leáll. Ha pedig úgy állítja be valaki, hogy induláskor automatikusan kilőjön mindent a program, akkor egy remek kis végtelen ciklust is csinálhat magának újraindításból.
"De hát ha leállítok valamit, akkor memória szabadul fel!"-kérdezhetnénk. Ez igaz, csakhogy az Android memóriakezelése kicsit más logikával működik, mint a Windows. Az Android multitask rendszernek lett tervezve már a kezdetektől, így simán elbír azzal, ha több alkalmazás fut egyszerre. Ráadásul az androidos programoknak van egy olyan státusza (passzív), melyben az app ugyan a memóriába betöltve várakozik, de nem csinál semmit. Nem használ processzoridőt, nem szívja az akkumulátort. Csak vár. Ennek a kilövése két okból sem hasznos. Egyrészt ha legközelebb indítjuk a korábban kilőtt appot, akkor annak betöltődése hosszabb idő, és nagyobb feladat, mint gyorsan előrántani a RAM-ból. Másrészt pedig azért is haszontalan, mert az Android memóriakezelési felfogása szerint a nem használt RAM egyenlő az elvesztegetett RAM-al, így néhány másodpercen belül úgyis megint feltölti a szabad memóriaterületet.
Egyszóval: hagyjuk, hogy az Android maga döntse el, mennyi memóriára van szüksége. Ha úgy érzi kevés, úgyis leállítja azt ami nem szükséges. És ő jobban tudja mit állíthat le, és mit nem.

2. Élő háttérképek (live wallapaper)
Némelyek szerint nagyon látványosan néz ki, ha a háttérképen esik hó, halak úszkálnak, vagy bolygók keringenek a nap körül. Én nem vagyok oda ezekért, de ez ízlés dolga. Az viszont már nem, hogy ezek a gyakorlatilag haszontalan programok a magas processzorhasználat miatt akár 30%-al is meg tudják emelni a rendszer fogyasztását, így az amúgy is szűkös 1-2 napos készenléti időt simán le lehet rövidíteni 6-7 órával. Ja és még a memóriaigényük is nagy, további lassulást okozva.

3. 3G figyelők (watchdog)
Szintén széles körben elterjedt programok ezek, amik arra szolgálnak, hogy a 3G adatforgalmat figyeljék, és jelezzenek, ha nem wifin, hanem 3G-n keresztül töltődik fel/le valami. Cserébe nyugodtan hívhatjuk akkugyilkosnak ezeket az appokat, hiszen folyamatosan működnek, monitoroznak. Nem tűnik egyszerűbbnek mondjuk a főképernyőn elhelyezni egy kapcsoló widgetet, ami lekapcsolja a wifin kívüli adatforgalmazást ha nincs rá szükség?

2 megjegyzés:

  1. 3. ponttal nem ertek egyet. Mert szeretnem ha lenne net wifin kivul is, DE ha 3 giga korul jarok akkor ertesitsen (nem szoktam de ha megis), mert ha Kecskemeten vagyok akkor pl egesz vegig a telefonrol Tetherelem a netet Asszony + sajat gepre es ha elerem a 80%-ot akkor biza szeretnek tudni tola, hogy akkor itt es stop, mert kelleni fog a maradek 20% honapzarasig munkaba menetre + hazafele + vonaton. Akkor felesleges ha NEM akarsz mobilnetet hasznalni csak ha epp hasznalod a telefont aktivan. Nekem pl fontos, hogy synceljen utkozben is az emailekre es tudjak egybol reagalni ha baj van a serverekkel vagy valamelyik weboldal hatalmas hibat dob, vagy a fizetesi GW-ek irnak mailt, hogy baj van. A tobbivel egyetertek ^_^ Kivetel abban hogy: Androidon nagyon jo a beepitett appkiler/memoriatisztito, es ha egy programmal akarsz figyeltetni akkor az tobbet fogyaszt mint megtakarit (tapasztalat).

    VálaszTörlés
  2. A redmi óra csapnivaló, néha késik.

    VálaszTörlés