Címkék

2011. december 22., csütörtök

Kedvenc állatunk, a root kiskacsa

Hogyan kell rootolni a telefonomat? Ez a hozzám intézett kérdés az elmúlt pár hétben legalább ötvenszer elhangzott. Egyszerűbb és biztosabb megoldás, ha ezentúl valahol írott formában összefoglalom a tudnivalókat, és hát mi lenne erre alkalmasabb mint egy blog. Szóval mi is az a rootloás? Kell-e félni tőle? Miért jó ez nekem? Lássuk!

Egy Android alapú telefon a boltból frissen kikerülve meglehetősen testre-szabható, ám mégis vannak olyan beállítások, amelyeket a rendszer letilt, vagy a felhasználó elől elrejt. Ezek többnyire olyan módosítások lehetnek, amelyeket egy átlagember talán jobb is ha nem ismer, de aki ki akarja hozni a maximumot az eszközéből, annak ez bizony egy korlát, melyet szerencsére át lehet hágni. A rootolással olyan funkciókat is el lehet érni, ami a gyári rendszeren tiltott biztonsági okokból. Így a felhasználó rendszergazdai jogosultságokat szerez, és hozzáfér a telefon olyan védett részeihez (beállítások, mappák, fileok), melyet az alapszintű jogosultság nem tesz lehetővé.

És hogy miért jó ez? Jóval több mindent telepíthetünk, törölhetünk a rendszerből, módosíthatunk bizonyos beállításokon, vagy akár egy teljesen másik operációs rendszert is felrakhatunk a telefonra. Például lehetőségünk lesz így elérni olyan alkalmazásokat a Marketen ami egyébként Magyarországon nem elérhető, de ha úgy tartja kedvünk lecserélhetjük a bekapcsolás időtartama alatti animációt. Gyakorlatilag nincs olyan része a telefonnak amit ezek után ne lehetne átalakítani, vagy saját ízlésünkre szabni.

A rootoláshoz a gyártók különbözőképpen viszonyulnak. Van aki támogatja, és van aki tűri. Tiltani nem igazán lehet, hiszen a közösség tudása igencsak nagy (lásd XDA-Developers), megoldást mindenre lehet találni, csak idő kérdése. Ami biztos: a szolgáltatók általi garancia ilyenkor elveszik. Ez azonban nem tragédia, mivel a rootolás megszüntethető, a telefont vissza lehet "zárni". Ráadásul személyes tapasztalatok alapján mondhatom, hogy garancia érvényesítésekor nem igazán ellenőrzik, hogy rootolt van nem rootolt az eszköz.

Gyakorlatban a rootolás egy PC segítségével pillanatok alatt elvégezhető. A különböző típusokhoz általában különböző szoftvereket ajánlanak, de mivel én legtöbbet SonyEricsson telefonokkal találkozom, így az ehhez tartozó FlashToolt ismerem a legjobban, de a többi típushoz tartozó sem igazán különbözik ettől

2 előfeltételnek kell teljesülnie rootolás előtt:
1. Legyen engedélyezve az USB hibakeresési mód (Beállítások->Alkalmazások->Fejlesztés menüpont alatt)
2. A PC-n telepítve kell hogy legyen a telefon drivere. Ez általában megtörténik ha a telefon gyári szinkronizációs szoftverét telepítjük (pl Sonyericsson esetén a PC Companiont)

Ezután rákötjük a telefont USB-n mégpedig úgy, hogy csak töltés legyen, az SD kártyát ne csatlakoztassuk. Elindítjuk a Flashtoolt, a ROOT gombra kattintunk, és...
És ennyi. Nem bonyolult. Újraindulás után rendszergazdai jogosultságunk van. Megcsinálhatjuk például ezt is:

2 megjegyzés:

  1. Üdv . Egy kérdés hogyan tudom hogy a kezemben lévő telefon rootolt -e ? Miből látszik , mit kell megnézni ?

    VálaszTörlés
  2. http://android-advisor.com/how-to-check-root-status-of-android-device/

    VálaszTörlés