Címkék

2012. január 23., hétfő

Mire jó az NFC?

Mostanában a csapból is az folyik, hogy ki/mikor/hol vezet be NFC fizetési módokat, és hogy melyik telefonok tartalmaznak ilyen chipet. Azt viszont csak nagyon kevés helyen láttam, hogy értelmesen összefoglalva leírták mi is ez a technológia, és mire lehet használni, vagy jó e nekünk egyáltalán? Következzék akkor egy ilyen leírás.

Mi az az NFC?
NFC (Near field communication), rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény általában mobil eszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel (maximum pár centiméter) létrejövő rádiós kommunikációra. Alkalmazható adatcserére - egy időben a Bluetooth alternatívájaként tekintettek rá - és személyi azonosításra is, manapság azonban inkább a mobilfizetéssel kapcsolatban hallunk róla. Mégpedig azért, mert a nagyon kis átviteli távolság miatt nehéz "lehallgatni", és a mobil amúgy is mindig kéznél van, hát mért ne fizethetnénk vele? Maga a technika már nem új, még 2004-ben fejlesztette ki az NFC Forum nevű szervezet, amit a Nokia, a Philips és a Sony alapított. A legelső NFC képes telefon 2006-ban jelent meg, ez volt a Nokia 6131.

Mire lehet használni?
A környező országokban tömegközlekedésnél jegyvásárlásra használható (Ausztria -ÖBB), ami egy igen kényelmes megoldás. A jegy megvásárlását követően nem kell egy papír alapú jegyet, sem egy SMS-ben kapott kódot megjegyezni. Egyszerűen a az NFC chip tárolja a fizetésre vonatkozó információkat, és a jegyvizsgáló egy arra alkalmas készülékkel ezt ki tudja olvasni. Vagy szintén jól használható a technológia mondjuk egy olyan helyen, mint a Sziget Fesztivál. A készpénzt eddig is jól kiváltotta a fesztiválkártya, de ha van NFC mobiltelefon, akkor a kártyára sincs szükség. Ráadásul így mindig mindenhol le tudjuk kérdezni az egyenlegünket, és nem kell egy plusz kártyát magunkkal cipelni. A kezelő alkalmazás pedig akár a telefonunk egyenlegéből is át tudja vezetni a szükséges összeget az NFC a Sziget számlára. Nincs sorbánállás, nincs készpénz számolgatás.

Miért nem terjedt el eddig?
Az NFC fizetéssel ez a legnagyobb gond: egyelőre kevés helyen elérhető. Amikor a bankkártyás fizetés megjelent, az is nagyon lassan terjedt el, nehéz volt az embereket rávenni, hogy egy plasztikkártyával helyettesítsék a készpénzt. Ráadásul most már plasztikkártya sem kell, abszolút megfoghatatlan (szó szerint) a tranzakció! Nem csak ez a gátja az elterjedésnek, hanem maguk a szolgáltatók vagy bankok is, akik egyelőre a "majd meglátjuk, hogy mi sül ki ebből” álláspontra helyezkednek, és nem igazán keresik a lehetőségeket a szolgáltatások indítására vagy bővítésére. Viszont a legnagyobb probléma, és a fő ok az, hogy "elfelejtenek" szólni a szólni a potenciális felhasználóknak. Most van itt az ideje, hogy minél inkább felkeltsék az érdeklődést, és megértessék az emberekkel, hogy még a bankkártyánál is jobb, olcsóbb és egyszerűbb megoldás is létezik a fizetésre. Sajnos ha körbenézünk, sehol nem látunk ilyen hirdetéseket, vagy felszólításokat...Számos felmérés bizonyítja, hogy az emberek egy jelentős részének fogalma sincs saját telefonja “tudásáról”, sokan készülékük lehetőségeinek töredékét sem használják ki. El kellene magyarázni ezeknek az embereknek, hogy mobiljuk mélyén egy NFC chip lapul, aminek segítségével vásárolni is lehet(ne). Erre egyelőre széleskörűen senki nem vállalkozik (legalábbis itthon)

Lehetőségek Magyarországon
Egyelőre nagyon kevés helyen használhatjuk itthon az NFC képes mobilunkat. A tavalyi Sziget volt a legjobb példa, hogy tudna ez működni, ha energiát fektetnének bele. 2011 júniusában megalakult a Mobil Tárca Egyesület elősegítendő az NFC terjedését. A tagjai mindhárom mobilszolgáltató, az OTP és a SuperShop kft. Jellemző az itthoni hozzáállásra, hogy az egyesület honlapja semmi érdemi információt nem tartalmaz, és ígéretük szerint novemberben már teljes tartalommal kellett volna üzemelni a site-nak, holott még így január végén sincs semmi használható tartalom. Mindenesetre bizakodó vagyok, talán 2012-ben tényleg elindul valami ezen téren.

Kinek jó, kinek nem jó?
Kicsit rosszmájú leszek, de a bankoknak és szolgáltatóknak a kezdeti nagy összegű befektetés után mindenképpen jó, mivel ez ismét egy olyan terület ahol gyakorlatilag erőfeszítés nélkül lehet sápot húzni a tranzakciók után. Érdekes módon az USA területén addig-addig halasztották a dolgot a mobilszolgáltatók, míg a Google lecsapott a lehetőségre, és Wallet néven saját maga szolgáltat NFC fizetést. A felhasználók körében egyértelműek az előnyök: ahogy írtam, nem kell magunkkal cipelni n+1 féle kártyát (bankkártya, supershop, céges bankkártya, stb), és olcsóbb, gyorsabb, mint más fizetési módok. Egyelőre a legnagyobb ellenérzést az váltja ki, hogy újabb számlát kell nyitni, és egyesek a biztonságot is elégtelennek ítélik.

8 megjegyzés:

  1. Ki lehetne egészíteni a cikket, hogy mely telefonokban található meg az NFC chip, illetve hogy lehet az okostelefonokat NFC képessé tenni (SIM kártya, akku, stb...) amikben nincs meg alapból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, ez engem is érdekelne

      Törlés
    2. kívánságotok teljesült:
      http://nyirog.blogspot.com/2012/02/igy-hasznalhato-az-nfc-technologia-ha.html

      Törlés
  2. Itt találtam egy teljesebb listát az NFC-s mobilokról: http://nfcinfo.hu/nfc-kepes-mobiltelefonok/

    VálaszTörlés
  3. Woah! I'm really loving the template/theme of this site. It's simple,
    yet effective. A lot of times it's very difficult to get that "perfect balance" between usability and appearance. I must say that you've done a excellent
    job with this. Also, the blog loads very
    quick for me on Safari. Excellent Blog!

    Feel free to surf to my website: Treatment Of allergies

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól tudom, minden mobillal történő fizetés dija kizárólagosan a magyar államot illeti. Már elég adót fizetek, nem vagyok hajlandó többet adni stadionépítésre. Ill túl nagy az informatikai függés.

      Törlés
  4. Én nem láttam az új fajta tipusú HUAWEI Y6II BEN DE VISZONT EZEK VANNAK BENNE. UMTS zónák 900/2100
    HSDPA igen
    GSM zóna 850/900/1800/1900
    GPRS igen
    GPS

    VálaszTörlés