Címkék

2012. február 9., csütörtök

A QR kód

Ma már mindenhol ott vannak ezek a kis vonalkód-szerű négyzetek. Ott vannak a weboldalakon, ott vannak a képeken, ott vannak a plakátokon vagy a folyóiratok címlapján - mindenütt. De mi is az a QR kód igazából?

A QR (Quick Response) kódot a kilencvenes évek közepén fejlesztette ki a Toyota, mivel nem volt elég számukra az a kevés információ, amit egy hagyományos vonalkód tárolni képes. Az új kód segítségével sokkal több információt sikerült "elraktározni", ami nagy előrelépés egy sima számsorozathoz képest, főleg hogy a QR képes az ázsiai nyelvek betűit/szavait is tárolni (ne felejtsük el, a Toyotáról van szó). A működése nagyon egyszerű: kell hozzá egy eszköz és egy alkalmazás ami képes beolvasni és értelmezni az ábrát. A mobiltelefonok kamerájuk révén tökéletes olvasók, az Android pedig remek platform egy értelmező szoftver futtatásához. Tömegével lepték el a Marketet az ilyen appok ( QrDroid, Barcode scanner, Googe Goggles), és mindegyik hasonló elven működik, képesek érthető karakterekké fordítani a kódban tárolt információt.

QR kódos vonatjegy a kínai vasútnál

A leggyakrabban a QR kód egy linket, szöveges információt vagy egy névjegyet tartalmaz. A leolvasó alkalmazás ezt értelmezni tudja, és ennek megfelelően jár el. Ha link, megnyitja a böngészőben. Ha szöveg, megjeleníti. Ha névjegy, felkínálja, hogy egyből mentsük le a címtárba. Ez utóbbi egy nagyon jó felhasználási mód, mivel megkímél minket attól, hogy kézzel kelljen beírni a nevet, telefonszámot, email címet és egyéb infókat a telefonba. Nem is csoda, hogy mostanában egyre jobban elterjednek a QR kódos névjegykártyák.

A QR kód nagy előnye a vonalkóddal szemben nem csak az, hogy több információt képes tárolni, hanem az is, hogy könnyű szkennelni, és bármilyen szögből -akár elforgatva is- könnyű leolvasni. Ehhez nagy segítség a három sarokban található négyzet alakú mező. A leolvasó szoftver ezekre fókuszál, és így tudja meg, hogy a többi információ szempontjából értékes (azaz leolvasandó) területet merre keresse. Ezen kívül a hibajavítási lehetőségek is kiemelkedőek. Bizonyos beállításokkal akár a kód 30 százalékának elvesztése esetén is értelmezni tudja a tárolt információkat a szoftver (a széles körben elterjedt QR kódok nem ezt a beállítást használják, azok kb 7% veszteséget viselnek el).

A QR kód adattárolási lehetőségei

Csak számokból max 7089 karakter
Alfanumerikus adatokból (tehát számok és az angol ABC betűi) max 4296 karakter
Japán írásjegyekből max 1817 karakter

1 megjegyzés:

  1. Hey would you mind letting me know which hosting company you're utilizing? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot
    quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?
    Many thanks, I appreciate it!

    My web-site - new cellulite treatment

    VálaszTörlés