Címkék

2012. február 14., kedd

Adjuk át minden személyes adatunkat a Symantecnek!

Több tech oldalon is megjelent a hír nemrégiben, hogy a Norton micsoda remek alkalmazást fejlesztett Norton Safety Minder néven, elősegítendő a gyerekek szülői felügyeletét az online életükben. Mivel sose láttam még ilyen programot közelről, gondoltam megnézem. Android Marketről letölthető ingyenesen (nem véletlenül nem linkelem), és ha ez megvan, akkor már csak regisztrálni kell magunkat a Norton weboldalán. És itt döbbentem meg. Első körben elkérik az email címet, gyerek nevét, életkorát, megfigyelt telefon nevét kötelezően, de van mező a gyerek lakcímének, telefonszámának, emailcímének, TAJ számának(!!!) feltöltéséhez is. A hülye júzer meg nyilván ezt is kitölti, hadd legyen minél nagyobb biztonságban a kölök, hadd tudjunk meg róla minél többet. Mit is nyújt ezután szoftver?

Meg lehet tudni, milyen weboldalakat néz a telefonján, kinek küld SMS-t vagy emailt, kivel és mit cseveg, mit csinál a facebookon és az összes többi közösségi oldalon. Ezekre akár tiltást is be lehet állítani, és ahogy a képen is látható blokkolható mondjuk az amazon.com oldal (vagy bármi). És hogy a büdös kölök mindenképpen érezze, hogy itt most ő bizony szopóágon van, a felső értesítési területen (kitörölhetetlenül) jelzi az app, hogy megfigyeli a telefont, és a fent felsorolt adatokat továbbítja a Nortonos webhely naplózó részébe. Amit természetesen csak a szülő láthat, a Symantec sose fér hozzá. De tényleg becsszó! Tudják ugyan hogy sokat érnek ezek az adatok, és ezzel sok pénzt is kereshetnek, de ők sose tennének ilyet. Nem adnának ők át semmilyen adatot senkinek! Na jó, esetleg egy két reklámcéggel kivételt tennének. Jó, igen, igaz: ha szükséges a hatóságok is hozzáférhetnek. Igen, persze, be is lehet törni, és el is lehet lopni ezeket, de ilyen úgyse lesz...

És mi a legszebb az egészben? A telefonról nem lehet semmilyen taskmanagerrel kilőni a futó programot, és uninstallálni sem lehet! Egyszóval remek kis program ez: nagyszerű lehetőség arra, hogy kiadjuk személyes adatainkat, és még a gyereket is lehet vele szívatni. A Symantec ezzel az alkalmazással a pofátlanságot olyan magasságokba emelte, hogy azt már akár művészetnek is lehet nevezni.
Vélemény?

3 megjegyzés:

  1. Amerikában a mi felfogásunktól alapjaiban eltérően értelmezik a személyes szabadságot, a személyes adatokhoz való jogot, és ezek viszonyát az autoritással, hatósággal, szülőkkel stb. Más kultúra. Nekem sem tetszik, de nem is muszály használni. Ha meg egy szülő mégis odáig vetemedne, hogy feltenné ezt a gyereke telefonjára, az a gyerek telefon nélkül is elég torz szülői mintát tapasztalna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek veled. Ha valaki ilyen programot használna a gyerekénél, az nem csak azt jelzi a gyereknek hogy még a saját szülője sem bízik meg benne semennyire, hanem azt is, hogy a legjobb nevelési módszer a megfélemlítés, mert hiszen a szülei ezt mutatják neki

      Törlés
  2. Hi, Neat post. There's a problem along with your site in web explorer, might check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a huge element of other people will pass over your wonderful writing due to this problem.

    Also visit my web blog :: tobago

    VálaszTörlés